logo Voku

Ondertekening Taalconvenant Ondertekening Taalconvenant

Week van de Alfabetisering in Uden.

 

Yvonne de Groot van de Bibliotheek in Uden opende de bijeenkomst namens het Udense kernteam ‘Taal Voor Het Leven’ op vrijdagmiddag 9 september in de bibliotheek. Er was een mooie presentatiehoek ingericht in het Leescafé voor een Taallunch. Er werd die middag een convenant getekend door de deelnemende organisaties: Bibliotheek Uden, ROC de Leijgraaf, Vluchtelingenwerk Uden, vrouwenvereniging VOKU, St. lezen en Schrijven, de gemeente Uden en Ons Welzijn.

Na het welkomst woord heeft Deniz Oskanli van St. Lezen en Schrijven verwoord wat nou de problemen zijn van laaggeletterden en hoe dit initiatief vorm heeft gekregen. Verder heeft de wethouder Gerrit Overmans gesproken en heeft Cubiss toegelicht wat de onderzoeken voor m.n. Uden hebben opgeleverd.

Twee derde van de laaggeletterden is Nederlander en een derde is allochtoon of vluchteling. Het meeste indruk maakt toch wel het verhaal van de taalambassadeur over hoe laaggeletterheid voor de nodige problemen zorgde in zijn baan en privéleven. Hij is er zijn werk door kwijt geraakt, want overal wordt tegenwoordig met taal en computers gewerkt. Zijn teruggang naar school heeft al veel opgeleverd, maar hij is er nog mee bezig en ook het werken met de computer wil hij leren kennen.

Daarna was er een internationale taallunch die prima verzorgd was door taalcursisten van de bibliotheek. Ook de expositie over typische Nederlandse woorden en gebruiken in 50 woorden was nog opgesteld.

Als u foto's wil zien log dan in en ga naar FOTO'S

 

Gerelateerde items (op tag)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.