logo Voku

Proef Cultuur een succes.

De  pen is bijna opgedroogd, maar wil niet zeggen dat de voku activiteiten stil hebben gezeten. Er is weer van alles gebeurd en alles is door kunnen gaan ondanks dat er vaak vrij weinig deelname was. Waar dat aan ligt, wie zal het zeggen. Misschien geen tijd, geen geld, geen interesse? Men kan als organisatie alleen maar speculeren naar een antwoord, en bij navraag wordt het er ook niet duidelijker op. Dus proberen we er het beste van te maken met een aantal leden. Heel jammer!

Tot op heden zijn de avonden van ,Proef Cultuur, nog steeds een succes geweest. In maart hadden we een Syrische maaltijd. Er zijn de laatste jaren veel Syrische vluchtelingen naar Uden gekomen, dankzij het vele werk van de Vluchtelingen organisatie. Voor deze maaltijden te bereiden worden ze ondersteunt door een vast team van de ,Proef cultuur, dat ondertussen al heel wat ervaring heeft opgedaan. Dat werkt prima en de vele buitenlandse ingrediënten, kunnen bijna altijd in Uden gekocht worden. GA NAAR RECEPTEN

De taal barrière, is soms wel eens lastig, van wat bedoelen ze nu precies en hoe noemen ze dat product b.v. Bij deze Syrisch menu’s gebruiken ze vaak ,rijst en gevulde courgettes, volle Bulgaarse yoghurt met veel vis en salades. De belangstelling was zeer groot voor deze maaltijd, maar liefst 45 gasten hadden zich hiervoor aangemeld. De afgesproken 30 gasten maximaal was dus ruim overschreden. Ondanks dat dit voor de organisatie een ,top drukte, was, vond men het ook jammer om zoveel aanmeldingen teleur te stellen.

In april stond er een Turkse maaltijd op de agenda. De Turkse maaltijden zijn internationaal gewaardeerd en heeft een lange traditie. De variatie in maaltijden zijn ontstaan door de geschiedenis van het land, veel invatie  en intergratie van vreemde volkeren. Op het platteland bleven de regionale en etnische gerechten behouden. Ook heeft de traditionele Aziatische Turkse eetcultuur een blijvende invloed gehad in Europa en het Midden Oosten. De gerechten zijn vaak gebaseerd op  vers fruit en groente. Gegrild vlees of vis en veel variatie in salades. Veel hiervan komen yoghurt en sausen in voor. Afiyet olsum, betekend, smakelijk eten.

En zo laten ze de gasten in mei genieten van een maaltijd uit Eritrea. De hoofdbestandsdelen bestaan voornamelijk uit een soort pannenkoek, genaamd Engera. Het is vergelijkbaar met onze aardappels of rijst in de Nederlandse cultuur. Het vlees bestaat meestal uit schapen en lamsvlees. De groente wordt gebakken met veel pepersaus. Vruchten die bij de maaltijd gebruikt worden zijn, mango, papaja en een cactusvrucht die beles genoemd wordt. In Eritrea eet men samen uit een grote schaal, zonder bestek, met de handen dus. Is dat lekkerder, vragen wij ons af, wat houd ons tegen om het eens te proberen! Zij zitten dan met z,n allen op de grond rondom de z.g. ,mosob, een soort korf. Kijk zo leer je nog eens wat.

In juni gaan we kennismaken met gerechtjes uit Sri Lanka. Het zijn een moeder en dochter met vriendin die bereid zijn gevonden om ook hun cultuur te laten proeven. Voorspeld wordt dat dit een pittig etentje gaat worden omdat de Sri Lankaanse eetgewoonte veel Indiaanse smaken gebruiken. Ook deze vrouwen zijn goed ingeburgerd en genieten ervan om op deze wijze kennis te laten maken met hun land van afkomst.

Zo zie je maar weer dat we veel van elkaar kunnen leren als we open staan voor deze vormen van cultuur en samenleving. Het levert een mooie en gezellige manier van integratie op en vooral voor het gebruik van het spreken en lezen van de Nederlandse taal is dit een goed onderwerp om te oefenen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.