logo Voku

Bezoek ,Noord Brabants Museum, in Den Bosch.

Op zaterdagavond 23 april 2016 hebben wij met een aantal leden van de voku een bezoek gebracht aan de Expositie  van Jeroen Bosch. Afgesproken werd om met eigen vervoer te gaan of met de bus vanuit Uden. Het museum was open tot 23.00 uur en vanaf 20.00 uur hadden we de gelegenheid om zoveel mogelijk te bezichtigen. Even een korte pauze tussendoor voor een hapje of een drankje was ook wel gezellig samen.

Men moest vooraf reserveren, en de openingstijden waren flink uitgebreid om aan al de aanvragen te voldoen. Het was er druk en alle leeftijden waren wel zo ongeveer vertegenwoordigd. Wij gaven er de voorkeur aan om ieder apart onze ronde te doen, dan kon je rustig rondkijken en de tijd nemen naar eigen behoefte.

Een tentoonstelling waar, ons hartje sneller van ging kloppen, stond in de aankondiging. Of dat ook zo was is niet bewezen maar dat het heel bijzonder was bleek wel uit het feit dat we tijd te kort kwamen om alles te bezichtigen. Het was de grootste tentoonstelling ooit, er waren 20 schilderijen en 19 tekeningen van Jeroen Bosch te bewonderen.

De expositie was een geweldig eerbetoon aan deze belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft gekend. Zijn oorspronkelijke naam was Jeroen van Aken, en het was in die tijd een echte schilders familie, die allemaal in Den Bosch woonden. Er waren tientallen schilderijen in bruikleen, afkomstig uit vooraanstaande museums uit de hele wereld zoals uit Madrid, Parijs, Washington en Venetië. Het was voor ons een unieke gelegenheid om kennis te nemen van deze revolutionaire en fantasierijke kunstenaar.  Het was echt genieten van zijn wonderbaarlijke manier om een  verhaal in beeld te brengen, fantastisch. Als geniaal kunstenaar liet hij zijn tijdgenoten kennis maken met een schilderkunst die zijn tijd ver vooruit was en voor onmogelijk werd gehouden.

Tijdens de vele generatie kunstenaars, tot op heden blijven zijn werken inspirerend. Kenmerkend van Jeroen Bosch zijn de duivelse en monsterachtige gedrochten, maar ook engelen, heiligen en vooral, naakte figuren die hij uitbeelde over bijbel verhalen. Prachtig vol van fantasie, vooral ook humor, en toch een duidelijke uitdrukking scheppend. Hij werkte ook graag aan de hand van thema’s van zijn tijd van 500 jaar geleden. Het was voor hem een verleiding en uitdaging om de religie dusdanig uit te beelden dat het schokkende reacties opleverde. Hij leefde zich graag uit in zijn relaties tussen mens en natuur, en leefde in gedachte mee met de Schepper, die hij bewonderde maar ook voor zijn fantasie gebruikte. Kortom hij was een genie een duivelskunstenaar en via zijn schilderskwast, bracht hij alles in beeld wat hij zelf graag wilde.

Heel Den Bosch was in feeststemming met muziek, dans en allerlei projecten, boeken, games en lichtpresentaties. Dit alles voor jong en oud, binnen en buitenlandspubliek, om Jeroen te bedanken en gedenken, op de plek waar hij geboren werd en alles bedacht en gemaakt heeft.

Uiteindelijk was het een fantastische avond voor ons geweest en waren we blij dat we daar even van mee hebben mogen genieten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.