logo Voku

Lezing: Uw lichaam in balans.

Gastdocent Marianne ten Westenend en collega Mike Claasen hebben deze avond verzorgd.
Deze avond, die overigens goed bezocht werd, begon met uitleg over het programma.

Allereerst sprak Mike over de voor ons moeilijk te begrijpen inhoud van yin en yang. De uitleg gaf hij aan doormiddel van een groot vel papier, ondertussen steeds vragend of wij het een beetje snapte en konden volgen. Dat was nog niet zo eenvoudig, maar het werd ons steeds meer duidelijk dat het nauw verbonden was met het in balans zijn van ons lichaam en geest. Daardoor begrepen wij dat deze materie alles te maken heeft met acupunctuur en massage behandelingen.

Dit is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China  Japan en andere Oosterse landen. Momenteel wordt er al op een derde van de wereldbevolking deze geneeswijze toegepast. Het is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, wat wordt afgekort met de letters, TCG. En daar kwam Marianne ons veel over vertellen. Om terug te komen bij de uitleg van Mike, over yin en yang, is gebleken dat het van groot belang is om meer te weten over onze energiebanen. Al is het geen makkelijk onderwerp, we hebben er toch dagelijks mee te maken zonder dat we daar bewust van zijn.

Volgens het traditioneel Chinees denken, bestaat uit het universum een kringloop van levensenergie, Qi, genaamd. Het volgt een ingewikkeld stelsel van kanalen, die mederianen, worden genoemd. De TCG, maakt gebruik van deze kanalen in de behandelingen, het beschouwd een aandoening of verschijnsel niet als een ziekte, maar een verstoring in het energiesysteem. Dat kan dan de oorzaak zijn dat een lichaam of geest uit balans is. Onze condities zijn het resultaat van de wisselwerking van deze twee krachten. Dus het is belangrijk om daar een goede harmonie in te hebben voor een evenwichtig welzijn.

Er is heel veel over te vertellen, dus ook over te schrijven, maar we zullen het hier maar bij laten. Wie zin heeft om zich in de Chinese geneeswijze te gaan verdiepen, het is een uitgebreide materie waar je veel van kan leren en toe kan passen op je leefstijl en gewoontes, dat is wel duidelijk. Marianne vervolgde deze avond met uitleg over de werkwijze van acupunctuur en aanverwante behandelingen. Nadat zij jarenlang met de Cesar therapie gewerkt had, was zij zich gaan verdiepen in de energiehuishouding van de mens, en wat te doen als die uit balans is geraakt.

Zij heeft daarvoor een studie gevolgd in het buitenland, met vooral deze Chinese geneeswijze. Al in 1995 is zij gestart met een eigen praktijk aan de Volkelseweg 20 in Uden. Als specialisatie heeft zij acupunctuur gestudeerd om kinderen hiermee te behandelen. Kinderen reageren heel direct en genezen snel op een behandeling, dat komt omdat ze veel actieve energie bezitten, volgens Marianne. De klachten die behandeld kunnen worden zijn heel divers, zoals slecht slapen, huid aandoeningen, allergieën, rusteloos en emotionele stress.

Er worden cursussen gegeven in groepsverband of individueel, zodat bepaalde behandelingen ook thuis gedaan kunnen worden. Zij biedt veel mogelijkheden, voor veel aandoeningen of klachten kan men bij haar terecht. Met modern meetapparatuur wordt de energiehuishouding in kaart gebracht, het verslag daarvan laat zien welke behandeling er preventief of genezend kan worden in gezet. Sinds 2013 beschikt zij over een onderzoek apparaat waardoor je alle verstoringen, zowel lichaam als geest, kan meten en in kaart brengen. Het heet een bioresonatie apparaat dat ook therapeutisch werkt. Het is niet belastend of pijnlijk en daarom ook zeer geschikt voor kinderonderzoek.

Het spoort veel ziekteprocessen op die behandeld kunnen worden door middel van acupunctuur, kruiden, massages, voedingsadviezen en leefstijl. Verder werden nog hooikoorts en migraine, op deze avond, door Marianne besproken. Ook daarvoor zijn verschillende vormen van behandeling voor mogelijk bij haar praktijk.

De avond werd afgesloten door beide hartelijk te danken voor deze leerzame en interessante lezing. Wij weten nu in elk geval bij wie we met onze balansproblemen, in vertrouwen terecht kunnen.

Het adres van Mike Claasen is: Schapenweide 46 te Veghel.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.