logo Voku

Art Centre in Den Bosch excursie herdenkingsexpositie

Op 17 februari zijn we met een aantal voku leden naar de herdenkingsexpositie geweest van de Nederlandse kunstschilder, Jeroen Bosch. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat hij overleden is, waarschijnlijk aan de in die tijd heersende ziekte pleuritis. Hij woonde en werkte in Den Bosch waar hij leefde van ongeveer 1450 tot augustus 1516.

Zijn schilderijen overleefden hem en daar wordt dit jaar, vooral in Den Bosch, veel aandacht aan besteed. Vandaar dat de voku dit ook op de agenda heeft gezet, in de vorm van een zg. drieluik heeft men deze activiteiten gepland. Allereerst een bezoek aan het ,Art Centre, waar allemaal replica,s van de kunstwerken zijn te zien. Men had een gids besproken die een 5 kwartier durende rondleiding gaf. Het was zeer boeiend om op deze wijze naar die kunstwerken te kijken en te leren begrijpen.

Onze leden vertrokken al vroeg met de lijnbus naar Den Bosch, in de bus kon je een dagkaart kopen bij de chauffeur. Voor deze expositie was een museumkaart niet geldig. Na de rondleiding was er gelegenheid om terug te gaan en alles nog nader te bekijken. Om iets te eten of te drinken kon men terecht bij de brasserie van het Stadshotel Jeroen, dat via de gang van Hemel en Hel, genaamd, te bereiken was. Ook had men de vrijheid om de stad in te gaan en op eigen gelegenheid terug te reizen. Het was allemaal goed verlopen. De volgende gelegenheid was gepland op 9 maart om een lezing te bezoeken in de bibliotheek in Uden. Deze had dezelfde titel als de expositie in Den Bosch, “Visioenen van een genie”. Deze werd verzorgt door kunsthistorica, Marie Cristien Walraven. Er was zeer veel belangstelling voor.

Jeroen Bosch wordt een van de meest creatieve kunstenaars van Nederland genoemd, een visionair genie. Hij beelden op unieke wijze de relatie tussen de mens en zijn omgeving en de schepper uit. Aan zijn werken is te zien dat hij met enige humor schilderde en er lol in had om heilige met duivels en menselijke gedrochten en allerlei lusten te verbinden in één schilderij. Sommige van zijn tijdgenoten sprak dat al aan.

Nu 500 jaar later bezoeken er nog steeds veel liefhebbers de expositie Visioenen van een genie, in het Noord Brabants Museum. Er is veel belangstelling voor. De Hooiwagen, dat hij in de vorm van een drieluik geschilderd heeft. Dit werk heeft men voor enige tijd geleend van het museum Padro, uit Madrid. De echte kenners vinden het in Den Bosch mooier en imposanter uitkomen omdat daar de lichtinval beter is. Kortom het zijn werken van schepper van duivels, waar je eindeloos naar kan blijven kijken. 

Hij heeft ongeveer 45 werken nagelaten die beheerd en bewaard worden in 18 collecties, verspreid over 10 landen en 2 continenten. Den Bosch is nu uitverkoren om een grote internationale tentoonstelling te houden in het Noord Brabants Museum. Het is de bedoeling om op 23 april deze expositie ook weer met belangstellende leden van de voku te gaan bezoeken. Daarmee is dan onze geplande drieluik van activiteiten in dit kader compleet.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.