logo Voku

Suriname lezing door Rosa Kana voor Voku vrouwen

Lezing: Suriname door Rosa Kana.

Onlangs heeft Suriname zijn 40 jarige onafhankelijkheid gevierd, en hebben we bij, Proef Cultuur, mogen genieten van een Surinaamse maaltijd. Dit was een aanleiding om Rosa uit te nodigen voor een vertelavond over haar geboorteland.

Het was fijn dat er zoveel belangstelling was want Rosa had deze vertelling zeer goed voorbereid. Het was voor het eerst dat ze dat op deze wijze deed en dus was ze best een beetje zenuwachtig, zei ze. Daar was ze snel doorheen want vol enthousiasme kon ze ons veel vertellen over het mooie vooral, warme land, waar ze nog steeds van hield. Het is daar het hele jaar door rond de 27 graden en dat was wel erg wennen aan onze 4 jaargetijde in Nederland. Suriname is een groot land dat zeer dun bevolkt is met maar rond de 700.000 inwoners. De meeste bewoners hebben zich gevestigd langs de noordelijke kuststreek. Het land bestaat voor een groot deel uit een berg gebied en de rest is oerwoud.

Rosa vertelde veel over de omvangrijke geschiedenis van haar geboorteland, dat rond 1500 ontdekt werd door Alonso, Columbus ontdekte Amerika in 1492. Omdat Spanje op zoek was naar landuitbreiding ontdekte deze avontuurlijke reizigers het noordelijk deel van Zuid Amerika. Het werd een onbelangrijk gebied gevonden en dachten dat het India was en er allemaal indianen woonden. Pas veel later kwamen de Spanjaarden terug en stichten daar een koloniaal Rijk.

Rond 1550 kregen meer Europeanen belangstelling voor Suriname omdat er sprake was van de aanwezigheid van rijke goudschatten, het werd het Eldorado genoemd dat, De Vergulde, betekende. Er werden vaargeulen uitgezet vanuit Europa om tochten over de Atlantisch Oceaan te kunnen maken. Er kwam handel op gang door Spanjaarden en Portugezen. Ook werden er Engelse – Franse en Nederlandse koloniën gesticht. Deze werden handelsposten en breide uit tot nederzettingen die handel dreven in tabak en suikerriet.

Er stierven veel Europeanen aan tropische ziektes, influenza b.v. Het is later een Engelse kolonie geworden, die met hulp van de uit Europa verdreven joden, lange tijd voor een welvarende bron van inkomsten zorgden door allerlei soorten plantages aan te leggen. In 1667 ruilden de Nederlanders hun Noord –Amerikaans steunpunt, Nieuw Amsterdam, in voor Suriname. Uit Nieuw Amsterdam ontwikkelde zich de stad New York, en zo werd Suriname Nederlands grondgebied. Doordat de koloniën vaak van eigenaar verwisselde lukte het pas in 1815 om het bezit van Suriname veilig te stellen, en in 1975 werd het land onafhankelijk verklaard.

Men vluchten massaal naar Nederland om het staatsburgerschap niet te verliezen en om een beter bestaan op te kunnen bouwen. In het verleden werden er veel oorlogen gevoerd en schepen overvallen. Er is veel slavernij geweest, er waren twee soorten, stads slaven en plantage slaven. Deze laatste werden voor 10 jaar uitbetaald, daarna waren ze vrij. Ze hadden geen rechten en de plantage slaven wilde niets te maken hebben met de stads slaven want deze hadden beroepen geleerd en hadden daardoor meer mogelijkheden. Ze hadden alles over huishouding geleerd, droegen schoenen en gingen zich kleden. Ze konden ,gereedschap, maken en ontwikkelde op deze wijze handels materiaal, daardoor kwam er een hele nieuwe tijd op gang.

De plantage slaven vluchten de bergen in en gingen op jacht en vingen vis om in de eerste levensbehoefte te voorzien. Ze leerde hutten bouwen en legde rijstvelden aan, ook plantages van katoen waar ze hangmatten en wat kleding van maakten. Vele bouwden een zelfstandig bestaan op en als het niet meer lukte omdat er schaarste optrad door roofbouw op hun terrein, trokken ze verder het binnenland in om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Suriname heeft daardoor een hele mengeling van bevolkingsgroepen verkregen. Ongeveer 32 % bestaat uit Creolen, afstammelingen van Afrikanen, 35% is Indiaans, 15 %Javaans en 10 % bosnegers en nog Chinese en Europese minderheden. Daardoor is er ook lang een taalprobleem geweest. Er werd een leerplicht ingevoerd en missionarissen en missiezusters, hebben een grote invloed gehad op de beschaving, scholing, verzorging en hygiëne in deze gebieden. In 1980 was er een staatsgreep onder leiding van Bouterse, met als gevolg dat Nederland de omvangrijke ontwikkelingshulp in grote mate terugtrok. Er brak een slechte economische tijd aan door toedoen van de bosnegers onder leiding van Ronnie Brunswijk. Pas in 1991 kwam er weer rust onder de opstandelingen.

Rosa vertelde nog veel meer maar dit is al een hele geschiedenis geworden. Rosa had nog wat spullen uit Suriname meegebracht zoals een hand geknoopte hangmat, enkele mooi versierde sjaals en een kenmerkend hoofddeksel. Sierraden van allerlei harde pitten, en noten waar je ritmische geluiden mee kon maken en nog een aantal boeken.

Rosa werd met een spontaan applaus bedankt voor haar prachtige verhalen, maar ook voor haar lekkere, eigen gebakken Surinaamse koeken, waarmee wij in de pauze verwent waren.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.