logo Voku

Etalage benen Lezing door Imre Esser voor voku

Lezing : Etalage benen.
Op 1 december 2015 heeft Imre Esser een lezing gegeven over etalage benen en andere klachten aan het bewegings apparaat. Het was er niet zo druk maar daardoor niet minder interessant. Imre is fysiotherapeut en werkzaam bij Fysiomaatwerk in Uden. Er zijn 5 woonplaatsen waar je terecht kan voor Fysiomaatwerk in Den Bosch – Heeswijk – Veghel en Zeeland.

Zijn aandachtsgebieden zijn heel uitgebreid maar deze avond bleef het beperkt bij, beenklachten, in het algemeen. Vooral over, etalage benen, heeft hij goede adviezen gegeven. Veel uitleg over de naam die te maken heeft met het gedrag van mensen met deze pijn klachten. Ook via video beelden liet hij zien wat daar de oorzaken van zijn en wat men er zoal aan kan doen. Zijn advies is om niet met deze klachten te blijven doorlopen. De kenmerken zijn vooral kramp of vermoeidheid wat tijdens, rust, langzaam wegtrekt. Het komt meest voor bij lopen, fietsen of b.v. traplopen en moeilijk begaanbare wegen zoals in het bos of op het strand.

Het is raadzaam om naar een huisarts of fysiotherapeut te gaan, deze kan een goed advies geven en begeleiden. Tijdens het lopen hebben de benen meer zuurstof nodig dan bij rust. Zuurstof zit in het bloed dat door de hoofdaders loopt, deze kunnen door aderverkalking vernauwd zijn en daardoor geen goede doorbloeding meer hebben. Het resultaat is pijn waardoor men minder gaat bewegen en last kan krijgen van koude voeten en allerlei andere klachten aan tenen en een slechte conditie. Het risico is hetzelfde als bij hart en vaatziektes, roken is de grootste, boosdoener, volgens Imre. Een speciale looptraining kan hierbij heel effectief zijn en een goed programma maken van beweging activiteiten die bij de patiënt passen.

Imre is een grote afrader van roken omdat het veel schade veroorzaakt aan het hele lichaam . Vooral bewegen en zo nodig gewichtsvermindering ,zijn aandelen die men zelf onder controle kan hebben en uitvoeren. Bij minder gewicht hoeven de spieren zich minder in te spannen en hebben daardoor minder zuurstof nodig. Er zijn medicijnen beschikbaar maar gelden niet voor vervanging van de looptraining. Er wordt veel met huisartsen en ziekenhuizen en andere fysiotherapeuten samengewerkt en dat is voor alle partijen belangrijk.

Na een vragen rondje werd deze leerzame avond afgesloten, nadat Imre werd bedankt voor zijn duidelijke uitleg en adviezen. Wij weten in elk geval waar we terecht kunnen voor een goede begeleiding, nog beter is proberen om klachten te voorkomen.

Voor meer informatie: www.fysiomaatwerkuden.nl

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.