logo Voku

Borouny Bonsjon uit Afghanistan kerstmaaltijd voku vrouwen Uden

Borouny Bonsjon uit Afghanistan kerstmaaltijd voku vrouwen Uden

Ingrediënten: borouny bonsjon voor 4 personen

2 grote aubergines

2 dl yoghurt en 2dl kwark

kurkumapoeder

2 teentjes knoflook

2 uien

Olie

4 tomaten

1 Tomatenstukjes in blik

1/2 pakje kwark

Zout

1 pak spinazie (diepvries in blokjes)

1/2 bos koriander en 2 takjes verse munt

2 blokjes kippenbouillon

Zout

Zwarte peper, rode peper, currypoeder

Turks brood (voor 7 personen)

Keukenrol

Recept werkwijze:borouny bonsjon voor 4 personen

Borani banjan: of Bourani Baunjan

1: Snijd de schil van de aubergines en snijd ze in plakjes. Niet te dun, niet te dik, ongeveer een halve centimeter dikte. Leg ze op een plank of bord en strooi er zout over heen. Laat dit ongeveer een half uur staan. Hierdoor komt het vocht uit de aubergines. Haal vervolgens het vocht weg met een stukje keukenrol.

 

2: Nu ga je de aubergines bakken / frituren. Je hebt hier best veel olie voor nodig. Doe wat olie in de pan zodat de hele bodem bedekt is. Laat dit warm worden en bak vervolgens de aubergines in de olie. Doe dit totdat ze zacht zijn en een bruin laagje hebben. Pas op dat ze niet aanbranden.

 

3: Pak een andere (grote) pan en doe hier een klein beetje olie in. Hier ga je de saus in maken. Snijd de uien in kleine stukjes en bak ze in de olie. Snijd de verse tomaten in stukjes en voeg ze toe, samen met de tomaten in blik. Roer het goed door elkaar.

 

4: Pers de knoflook en voeg dit toe, samen met de kruiden: zwarte peper, rode peper, zout en curry poeder. Proef af en toe even en breng het eventueel wat meer op smaak. Voeg een half kopje water toe en laat het ongeveer 10 minuten sudderen.

 

5: Als de saus goed gemengd en op smaak is, kun je de aubergines toevoegen. Schep ze voorzichtig door de saus heen zodat alles door elkaar is, maar de aubergines niet in kleine stukjes breken. Laat het nog even op een zacht vuurtje 20 minuten staan. Hou het goed in de gaten. 

Bij dit gerecht hoort ook een koude yoghurt saus. Zorg ervoor dat je yoghurt en kwark mengt. Zo wordt het iets dikker en is de typische yoghurt smaak minder aanwezig.

 

6: Meng drie eetlepels yoghurt en drie eetlepels kwark met elkaar. Pers twee kleine teentjes knoflook en meng ze hier doorheen. Voeg wat peper, zout en eventueel currypoeder toe en meng alles door elkaar. Proef het en voeg eventueel nog wat toe. Snijd vervolgens de blaadjes van twee takjes verse munt fijn en voeg dit toe aan het yoghurt sausje.

 

Waar komt de spinzie?

Gelezen: 467 keer