logo Voku

Roti recept Surinaamse maaltijd in proef cultuur voku vrouwen Uden

Roti recept Surinaamse maaltijd in proef cultuur voku vrouwen Uden

Ingrediënten: Roti

Ingrediënten voor het deeg:

500 gram zelfrijzend bakmeel

400 ml warm water

1/4 plastic beker of ongeveer 50 ml zonnebloem olie

Ingrediënten voor de vulling:

300 gram kruimige aardappelen ( gebruik altijd kruimig aardappelen)

1 teentje knoflook

1 theelepel zout

1 mespuntje gemalen verse peper ( madame jeanette), dit zorgt voor een lekkere smaak, het wordt niet echt heel pittig!

Recept werkwijze: Vulling

  1. De aardappels koken ongeveer 10 minuten ( beetgaar) en goed laten uitdampen (ze mogen niet vochtig zijn).
  2. Goed pureren en mengen met de knoflook, zout en evt verse peper. Deze laten afkoelen.

Recept werkwijze: Deeg

  1. Doe 500 gr bloem in een kom en maak er een kuiltje in het midden. Doe er 1 beker lauw water erbij en begin met kneden, doe er nog een beker lauw water erbij, blijf kneden (moet niet te plakkerig zijn).
  2. Doe er halve beker zonnebloemolie erbij en blijf nog een beetje kneden net zolang tot dat het een soepel (elastisch) deeg is. Je mag er een beetje bloem erbij doen als het nog erg plakkerig blijft.
  3. Het deeg afdekken en 15 minuten laten rijzen.

Recept werkwijze: Roti

  1. Maak de werkplek/aanrecht schoon en droog waar je de roti zal vullen en uitrollen. Als je dit gedaan hebt dan strooi je wat bloem op de plek.
  2. Pak het deeg erbij. Maak 8 of 9 bolletjes van het deeg, de bolletjes moeten ongeveer net zo groot zijn als een groot ei. Leg de bolletjes op het blad waar je bloem hebt gestrooid. 
  3. Zodra je alle bolletjes hebt gemaakt pak je weer 1 bolletje en je maakt hier een kuiltje erin en voeg 1 eetlepel aardappelvulling in het kuiltje daarna vouw je het dicht met de buitenkant naar midden te halen en er een soort knoop in te maken. Je legt je gevulde bolletje deeg weer terug op het plek waar het bloem bestoven is. Zo vul je alle bolletjes. Let op! Leg de opgevouwen kant aan de onderkant. De gevulde bolletjes zien er uit net zoals een  bapao die je nog met je handpalm platdrukt.
  4. Nu strooi je op een droge aanrechtblad droge bloem. Je pakt je gevulde bolletje die leg je op de droge bloem en rol je met een deegroller het verder uit tot een vorm van een wrap. Tijdens het uitrollen draai je steeds het deeg om.
  5. De roti bakken: Maak een koekenpan eerst goed heet daarna het vuur matigen. Leg je uitgerolde roti in de koekenpan. Als de roti in de koekenpan is meteen de bovenzijde insmeren met olie vervolgens de roti plaat omdraaien, weer insmeren met olie en dan weer omdraaien. De roti plaat niet te lang aan één zijde laten bakken.( het beste is de roti ieder zijde 2 keer te bakken)  Als de roti  licht bruin gebakken is haal je het eruit en leg je het op een grote ronde bord/schaal. Maak het meteen dicht met aluminiumfolie.

Tips

1. Het is nog beter als je de roti’s bakt in een taawa  ( dit is een speciale roti bakplaat )

2. Serveer de roti met kip-kerrie, kouseband en gekookte ei.

3. Het is handiger om de roti met de hand te eten.

4. Je kan de roti’s bewaren in de diepvries. Doe dit wel in een diepvrieszak. Als je het weer gaat eten dan in de magnetron opwarmen. Ongeveer 4 minuten. ( incl diepvrieszak) Haal het uit de zak en het is net zo vers!! Eet smakelijk!

Smakelijk eten! NJANG SWIETIE

Gelezen: 506 keer