logo Voku

Recept Afgaanse Chalauw witte rijst Proef Cultuur VOKU

Recept 3 Afgaanse Chalauw witte rijst Proef Cultuur VOKU

Ingrediënten

Witte rijst 500gram

Zonnebloem olie 50gram

Zout

Komijnpoeder 1 theelepel

Kardemom 1 theelepel

 

 Recept werkwijze:

1. Spoel de rijst met lauw tot het water helder blijft. Laat deze minimaal 1 uur weken (tot maximaal 24 uur) om het brosse structuur van de korrels te laten zwellen.

2. Breng 1,7 l water in de pan aan de kook. Zodra het water kookt neem je een kom 0,50 dl kokend water uit de pan. Hier voeg je kleine el zout toe.

3. Voeg ondertussen rijst toe aan het kokend water en roer het een keer (gebruik eventueel een schuimspaan). Laat de rijst voor 3 tot 5 min koken maar blijf erbij (kooktijden variëren voor bepaalde soorten rijst en de tijd dat het geweekt is, zorg ervoor dat je de rijst om de paar minuten controleert, zodat het niet te gaar wordt). Als je de rijst in dit stadium te lang laat koken, gaan de korrels aan elkaar kleven. Om te testen of het de juiste gaarheid heeft bereikt, neem een ​​korrel tussen je duim en je wijsvinger indien het breekt dan haal het van het vuur.

4. Laat de rijst uitlekken in een grote zeef of groot vergiet en schep het dan terug in de pan. Verdeel het zonnebloemolie over je rijst. Giet een beetje van je zoutwater over je rijst en proef of het naar je smaak is. Is het voldoende dan verdeel je de rest over de rijst, zo niet dan voeg je meer zout aan je water toe. Voeg ook je gemalen komijn toe en meng de rijst voorzichtig. Zet de deksel van de pan op en laat voor 3 minuten op het vuur staan (tip als de rijst precies goed is hoor je getik in de pan). Als laatste voeg je de kardemom toe en leg dan een theedoek tussen het deksel en de pot om te voorkomen dat de stoom kan ontsnappen en zet het op een kleine pit op laag vuur voor nog 10 à 15 min.

Gelezen: 515 keer