logo Voku

Recept Afghaanse Gobli Palauw rijstschotel Proef Cultuur

Recept 2 Afghaanse Gobli Palauw rijstschotel Proef Cultuur

rijstschotel met lamsvlees 

Ingrediënten

Pistachenoten 100gram

Amandelen (hele noten) 100 gram

Rozijnen 250gram

Wortel 3x

Lamsvlees 500gram

Bouillon van lamsvlees

Rijst 750gram (eventueel basmati rijst)

Zonnebloem olie

Suiker

Kleursuiker 1 eetlepel

Kardemom 1 eetlepel

Ui 2x

Zout 2x theelepel

Zwarte peper 1x theelepel

Kerriepoeder 1x theelepel

Garam masala 2 theelepel

 

Bereidingswijze recept

Lamsvlees:
1. Doe 1 liter water in de pan.

2. Snij de lamsvlees in grote brokken en voeg het toe bij water in de pan.

3. Snij de uien in kleine dunne stukjes, samen met zout 1theelepel, zwarte peper 1theelepel en kerriepoeder 1 theelepel, voeg het samen in de pan. Laat vervolgens alles goed doorkoken totdat het lamsvlees gaar is geworden. 

4. Haal het lamsvlees uit de bouillon laat ze apart staan. 

Qabli palauw:
1. Spoel de (Basmati) rijst met lauw tot warm water tot het water helder blijft. Laat deze minimaal 1 uur weken (tot maximaal 24 uur) om het brosse structuur van de korrels te laten zwellen.

2. Was en schil de wortels en snijd ze in lucifer (5mm) dunne gelijkmatige reepjes. Was tevens ook je rozijnen. Verhit 4 eetlepel olie in een pan en laat je wortels op zachte vuur, bestrooi daarna je wortels met 4 eetlepel suiker. En doe vervolgens hier de rozijnen, pistachenoten en amandelen bij. Besprenkel als laatste 1 theelepel kardemom over je worteltjes, rozijnen, pistachenoten en amandelen.  Doe vervolgens alles in een folie om die later bij je rijst toe te voegen.

3. Breng 3 liter water in de pan aan de kook. Zodra het water kookt neem je 100 dl water uit de pan in een kom, voeg vervolgens 150dl (lams)bouillon erbij. Hier voeg je kleine eetlepel kleursuiker toe.

4. Voeg ondertussen rijst toe aan het kokend water en roer het een keer ( gebruik hiervoor eventueel een schuimspaan). Laat de rijst voor 3 tot 5 min koken maar blijf erbij (kooktijden variëren voor bepaalde soorten rijst en de tijd dat het geweekt is). Zorg ervoor dat je de rijst om de paar minuten controleert, zodat het niet te gaar wordt. Als je de rijst in dit stadium te lang laat koken, gaan de korrels aan elkaar kleven. Om te testen of het de juiste gaarheid heeft bereikt met stomen, neem een ​​korrel tussen je duim en je wijsvinger indien het breekt dan haal de rijst van het vuur

5. Laat de rijst uitlekken in een grote zeef of groot vergiet en schep het dan terug in de pan. Verdeel de zonnebloemolie over je rijst. Giet een beetje van je kleursuikerwater over je rijst en kijk of de kleur donker genoeg is. Is het voldoende dan verdeel je de rest over de rijst, zo niet dan voeg je iets meer kleursuiker aan je bouillon toe.  Strooi er vervolgens Garam Masala op, meng de rijst voorzichtig en verzamel het in een piramidevorm in het midden en boor gaten in je rijst. Zet de deksel van de pan erop en laat deze voor 3 minuten op het vuur staan (tip als de rijst precies goed is hoor je een getik in de pan). Als laatste voeg je de kardemom, lamsvlees en je folie met worteltjes en rozijnen toe (zo worden ze weer warm) en leg dan een theedoek tussen het deksel en de pot om te voorkomen dat de stoom kan ontsnappen. Zet het op een kleine pit op laag vuur voor nog 10 à 15 min 

Gelezen: 1570 keer