logo Voku

Week van de Alfabetisering ook bij VOKU Uden

Van maandag 5 tot en met zondag 11 september 2016 vindt de 12e Week van de Alfabetisering plaats. Heel Nederland staat deze week in het teken van taal. Het doel is om aandacht te geven aan het maatschappelijk probleem laaggeletterdheid. Ook in Uden staan er deze week diverse activiteiten op het programma. 

Uden

Uit onderzoek is gebleken dat in Uden 5 tot 8% van de beroepsbevolking laaggeletterd is. Dit komt neer op circa 1.700 laaggeletterden in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. Als ook de doelgroep 65+ wordt meegenomen, komen er naar schatting nog eens 1.680 laaggeletterden bij. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Laaggeletterden zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en ze zijn vaker ziek dan mensen die wel geletterd zijn. 

Diverse organisaties in Uden hebben de krachten gebundeld: Ons Welzijn, VOKU, ROC de Leijgraaf, de bibliotheek, Vluchtelingenwerk en de gemeente.  Tijdens een Taallunch op vrijdag 9 september in de Bibliotheek, ondertekenen zij een convenant waarin zij afspraken hebben gemaakt over een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid. 

Activiteiten

Vluchtelingenwerk start in de Week van de Alfabetisering, in samenwerking met Stichting C, aan een nieuw project. Vluchtelingen gaan het komende schooljaar voorlezen op basisscholen. Vluchtelingen werken immers hard aan het leren van de Nederlandse taal, net als de kinderen op de basisschool. Ons Welzijn zet tijdens de buurtuurtjes en tijdens hun contacten in de wijk de Taalmeter in. 
De Taalmeter is een online instrument waarmee snel en gemakkelijk te achterhalen is of iemand moeite heeft met lezen en mogelijk laaggeletterd is. Herkennen én doorverwijzen naar scholingsmogelijkheden is het doel.

De Vrouwenorganisatie VOKU presenteert op woensdag 7 september haar jaarprogramma. Dit wordt gecombineerd met een dictee waarin de kennis van de Nederlandse taal wordt getoetst. Het dictee wordt afgenomen door…… Deelname is gratis. Opgeven kan bij via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Week van de Alfabetisering wordt afgesloten met een Taallunch en ondertekening van een convenant in de Bibliotheek op vrijdag 9 september om 12.00 uur. 

Noot van de webmaster, iemand die laaggeletterd is zal dit niet lezen of niet kunnen lezen, kent u iemand in uw omgeving die niet of nauwelijks kan lezen of schrijven, neem uw verantwoordelijkheid en lees dit bericht aan die persoon voor, of nog beter, begeleid die persoon naar een van bovenstaande activiteiten. Help mee dit verborgen sociale probleem op te lossen.

1 Reactie

  • Reactielink Ans van den Broek zaterdag, 03 september 2016 11:51 Geplaatst door Ans van den Broek

    Het dictee wordt afgenomen door burgemeester Hellegers en bestaat uit 10 delen van niet al te lange zinnen. Het niveau is einde basisschool is mijn inschatting.
    Het is een proef om laaggeletterheid onder de aandacht te brengen. Heb je geen zin een dictee, dan is het ook goed. Als alternatief kan je taalspelletje invullen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.