logo Voku

Dagje uit met voku naar Culemborg met een Oranjetintje.

Woensdag 11 mei

Dagje uit naar Culemborg met een Oranjetintje.
We rijden een toeristische route van Uden naar Megen aan de Maas, met het pontje oversteken richting Tiel en via Buren naar Culemborg.

Tijden:

9:15 uur verzamelen op het pleintje bij Schepenhoek 366
Rond 10:30 uur gaan we het museum Buren & Oranje bezoeken.
12:30 uur We gaan in Culemborg de lunch gebruiken bij Culemborgs Bakhuis
14:00 uur Daarna de stad aan de Lek verkennen, middels een stadswandeling vanaf de markt.
15:30 uur Bij mooi weer kunnen we vervolgens naar een terras gaan bij de Lek of het Weeshuismuseum bezoeken.
17:30 uur Op zoek naar een geschikte eetgelegenheid
20:00 uur terugreis
21:00 uur in Uden 

Kosten:

Museum Buren en Oranje €5,00 of groep van 10+ €4,00 MJK €3,00
Weeshuis Museum €7,50 en MJK gratis.
Reiskosten zijn heen 64 km en terug via de A2 60 km =€24,80 per auto, plus pont €2,00 per auto.
Lunch en diner zelf te bepalen en te betalen.
(Je hoeft vooraf niet te betalen.) 

Aanmelden:
Zo snel mogelijk uiterlijk tot 9 mei. Vermeld dan ook of je kan rijden.

De geschiedenis van Culemborg gaat heel ver terug. Al in de 14e eeuw werd de stad een Vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie. Armen en zieken vonden verzorging in de stad en weeskinderen werden al vanaf 1560 opgevangen in het Elisabeth Weeshuis (nu een museum). Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in woelige tijden beschermd door maar liefst drie wallen en grachten, met zeven stadspoorten. Het deel van de stadsmuur dat nog staat vormt de oudste nog bestaande originele stadsmuur van Nederland.

Het is een stad waar veel te beleven valt. Relaxed winkelen, lekker eten, genieten van cultuur en historische gebouwen… Ook leuke wandel- en fietstochten kan je maken in de omgeving.
We starten ons dagje uit dus in Buren. Buren heeft ‘oude papieren’ met ons vorstenhuis. In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Beiden waren pas achttien jaar. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Na de Franse tijd ging de stad Culemborg op in het Koninkrijk der Nederlanden. Het geslacht Oranje-Nassau was het laatste in Culemborg regerende gravenhuis.

We lunchen waarschijnlijk op de markt bij het Culemborgs Bakhuis, je kan daar leuk zitten en zo de bakkerij inkijken. Voor de stadwandeling hebben we al een route en die voert ons langs een aantal plaatsen en gebouwen die in de boeiende historie van Culemborg een belangrijke rol hebben gespeeld. Hierna kan iedereen kiezen voor winkelen, een terrasje pikken of het Weeshuis museum. In de historische binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.